Zo bewaar je je verpakte zeepjes (beter niet)

Zit je zeep nog in de verpakking? Lees dan even verder om te weten hoe je je zeepje best (niet) bewaart.

Als je je verpakte zeep in een zeer vochtige ruimte legt - bijvoorbeeld in de badkamer - zou het kunnen dat je op een gegeven moment ‘vlekjes’ opmerkt op het papier dat rond je zeepje zit. 

Niets om je zorgen over te maken, de zeep is niet bedorven. Maar misschien wil je wel weten waar die vlekjes vandaan komen (en hoe ze kan voorkomen). 

In de zepen Eucalyptus&zeezout en Karitéboter&zeezout zit veel… zeezout. Het maakt je huid heerlijk zacht als je je ermee wast. Maar: het zout trekt water aan als de zeep nog in de verpakking zit. Omdat het papier rond de zeep niet waterdicht is, gaat wat water uit de lucht door de verpakking heen. Er vormen zich kleine druppeltjes op de zeep. Die druppeltjes kleuren het papier rond de zeep donker. Je zeep wordt daar niet slechter van, maar het is niet mooi.

Bewaar je (verpakt) zeepje daarom best op een plek waar de luchtvochtigheid niet bovengemiddeld hoog is (dus niet in het waskot als er was ophangt, de badkamer, een vochtige kelder, …). Onze ervaring: er vormen zich druppels op zeep bij een luchtvochtigheid boven 70-75 procent.

Nu vraag je je misschien af waarom de zepen van Zeeep niet gewoon in een vochtwerende verpakking zitten. Het antwoord is eenvoudig: om je lijf en het milieu te beschermen. Want een (kartonnen of papieren) verpakking die vocht tegenhoudt, is vaak afgewerkt met een laagje plastic of met PFAS. (Heb je je ooit afgevraagd hoe kartonnen verpakkingen van afhaaleten urenlang mooi kunnen blijven? Het antwoord is doorgaans PFAS.)

PFAS zijn een groep van duizenden chemische stoffen die ook wel ‘forever chemicals’ worden genoemd. Ze stapelen op in het milieu (en sommige stoffen uit de PFAS-familie ook in het lichaam, waar ze onder meer de hormoonhuishouding in de war sturen). PFAS komen niet alleen via lozingen van de industrie in het milieu en lichaam terecht, maar ook via bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal.

De zepen van Zeeep zijn verpakt in vetvrij papier. Maar het is voor Zeeep geen optie om papier te gebruiken dat én vetvrij én waterafstotend is, want dan zouden de zepen van Zeeep het PFAS- of plasticprobleem nog groter maken dan het al is. 

Lang verhaal kort: bewaar je verpakte zeepjes op een droge plek.

Heb je vragen over de zepen van Zeeep? Snuister eens op de pagina met Veelgestelde Vragen of stuur een bericht (klik op 'Contact' bovenaan).

Terug naar blog