Veelgestelde vragen

Inklapbare content

Ik heb een cadeaubon. Hoe kan ik hem verzilveren?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Zeeep (klik hier). Dan word je uitgenodigd voor de volgende Zeeepverkoop. De webshop van Zeeep gaat één keer per maand open. Wie ingeschreven is op de nieuwsbrief van Zeeep, krijgt dan een exclusieve link naar de webshop in de mailbox.

Je hoeft de cadeaubon trouwens niet in één keer op te maken. Bijvoorbeeld: je hebt een cadeaubon van 50 euro en je wilt daarmee een bestelling van 12,50 euro betalen. Samen met je bestelling krijg je een nieuwe kortingscode voor het resterende bedrag (37,50 euro). Daarmee kan je de volgende bestelling betalen.

Waarom heeft Zeeep geen gewone webshop waarop ik 24/7 zepen kan bestellen?

Door één keer per maand een grote batch zeep te produceren en ze in één keer te verkopen, kan Zeeep garanderen dat de zepen vers zijn. En dat de zepen na bestelling snel ingepakt en opgestuurd worden (of klaargelegd worden voor ophaling). Bij een gewone webwinkel die altijd open is, zou dat niet lukken wegens niet combineerbaar met ander werk en het leven met jonge kinderen.

Kan ik de zepen van Zeeep voor het haar gebruiken?

Echte zeep heeft een heel andere samenstelling dan (vaste of vloeibare) shampoo. Er zijn personen die zeep voor hun haar gebruiken, maar bij Zeeep gebruiken we zeep alleen voor de huid. We hebben dus geen idee wat de zepen van Zeeep met je haar doen.

Is vaste zeep minder hygiënisch dan vloeibare zeep uit een pompje?

Het korte antwoord: vaste zepen zijn niet minder hygiënisch dan zeep uit een pompje - op voorwaarde dat de vaste zeep tussendoor goed kan drogen en de zeep niet in eigen sop blijft liggen.
Een uitgebreide uitleg over zeep, handen, virussen en bacteriën vind je in deze nieuwe blogpost

Gebruikt Zeeep biologische grondstoffen?

Waar mogelijk, kiest Zeeep voor biologisch geteelde grondstoffen. In de praktijk betekent dat: op twee essentiële oliën na zijn alle verwerkte (essentiële) oliën en vetten gewonnen uit biologisch geteelde planten.

Welke ingrediënten zitten er in de zepen en waarvoor dienen ze?

Een belangrijke vraag. Hier nemen we je mee in de zeepkeuken en krijg je tekst en uitleg over alle grondstoffen.

Ik wil een grotere bestelling plaatsen omdat ik zepen van Zeeep als bedankje wil weggeven. Kan dat? 

Zeker. Stuur een mail naar hallo@zeeep.be.

Houd er rekening mee dat de productie van zeep enige tijd duurt. De zeep heeft ongeveer vier weken nodig om te rijpen. Wacht dus niet tot het laatste moment met je vraag. 

Aan de boven- en zijkant van mijn zeep zit een matte waas. Is dat schimmel?

Nee. Zeepmakers noemen die waas ‘soda ash’. Soda ash ontstaat bij de productie van de zeep. Op dat moment is in de zeep nog loog aanwezig en die reageert met de koolstofdioxide uit de lucht. Loog en koolstofdioxide vormen natriumcarbonaat. Dat is een vorm van koolzuur, een onschadelijke stof die we allemaal kennen van bruiswater. Bij het eerste gebruik van de zeep lost de soda ash op en spoelt ze met het water weg. 

Veel zeepmakers vrezen dat het witte beslag of waas klanten zou afschrikken. Daarom halen ze allerlei truken uit om de vorming van soda ash te voorkomen. Ze spuiten de zeep in met een dun laagje alcohol, bijvoorbeeld. Of ze snijden een deel van de zeep weg en gooien de stukken met soda ash weg. Bij Zeeep doen we evenwel niet aan alcohol of aan zeepverspilling.

Mijn zeep is zacht en glibberig. Wat is er aan de hand?

Zepen op basis van olijfolie (zoals Zeeep olijf&citroengras) zijn fijne douchezepen. Ze zijn niet geschikt om twintig keer per dag onder de kraan te worden gehouden. Dan dreigen ze te veel water op te nemen en sponzig te worden. 

Gun je zepen met veel olijfolie dus voldoende rust tussen het gebruik. En, even belangrijk, leg de zeep steeds op een goed zeepschaaltje. Eentje waarop de zeep kan uitlekken en niet in eigen sop blijft liggen. 

Ben je op zoek naar een 'heavy duty'-zeep die wel de hele dag door als handzeep gebruikt kan worden? Nog even geduld. Zo'n zeep komt er gauw aan.

Mijn zeep ligt verpakt in de kast en de verpakking heeft ineens een vlekje. Wat is dat?

Gaat het om een zeep die veel zeezout bevat (Eucalyptus&zeezout, Karitéboter&zeezout of Palmarosa&roze klei)? Dan is er het volgende aan de hand: het zeezout in de zeep trekt water uit de lucht aan. Als de luchtvochtigheid hoog is, gaat die door de verpakking. Het papier kleurt dan op één of meer plekjes donker.


Is dat erg? Nee, je zeep lijdt er in elk geval niet onder.
Wil je dat het verpakte zeepje er mooi blijft uitzien, leg het dan op een plek met een lage luchtvochtigheid (dus niet in de badkamer of in de vochtige kelder).

Misschien vraag je je nu af waarom Zeeep niet gewoon voor waterafstotend papier of karton kiest. Wel, waterafstotend papier is minder onschuldig dan je zou denken. Ze zijn doorgaans afgewerkt met plastic of met PFAS.
PFAS zijn 'forever chemicals', die het milieu vervuilen en er blijven opstapelen. Ze komen niet alleen via de industrie in het milieu terecht, maar ook via het afval van verpakkingsmateriaal dat afgewerkt is met PFAS. Denk aan lekvrije kartonnen coffee-to-go-bekers of bakjes voor frietjes.
De papieren verpakking van Zeeep bevat geen plastic of PFAS - maar is dus niet lekvrij.

Heb je nog meer vragen?